tiistai 22. tammikuuta 2013

Puikkoprobleemaa

Hm. Ryhdyin sitten eilisaamuna pienen neuloosin (ihana nimitys neulomisvimmalle) vallassa tekemään sahalaitakuvioista pikapatalappusta ja… Noh, puikot rupesivat mietityttämään. Patalappupuikot kun olivat huomattavasti paksumman ja isomman tuntuiset kädessä kuin miun sukkapuikot. Päädyssä luki 3,5 mm, mutta olin luullut tehneeni sukkia sen kokoisilla puikoilla. Siinä sitten yritin tihrustaa viivoittimen avustuksella, että minkäs kokoisia nämä nyt ovat olevinaan, mutta en saanut selvää.

Kaupungille olin joka tapauksessa suuntaamassa. Satuin sitten sattumalta kirjaston takaa löytämään erään kangaskaupan, Karjalan Ompelukoneen. Sieltä nappasin puikkomitan sekä hetken mielijohteesta ratkojan (sellainen kun vielä uupui meidän huushollista). Kotiin päästyä ei kun mittailemaan, ja kappas! Sukkapuikot olivatkin olleet kokoa 3 mm. Kun mittailin muita puikkoja, paljastui epätasaluku: kuusi puikkoa oli 3 mm ja neljä 2,75 mm. Kun puikot sitten erottelin koon mukaan kasoihin, ero näkyi selvästi. Enpä ole aikaisemmin edes ajatellut asiaa, töhö minä.

Sattuma on kuitenkin sallinut miun käyttää samankokoisia sukkapuikkoja, mutta eipä mikään ihme jos tuntui että pientä silmukkaa väkertää kun puikot ovat puoli milliä pienemmät kuin mitä sukkalangan vyöte suosittelee. Osaakohan sitä ollenkaan neuloa ”normikokoisilla”, vai neulonko vain niillä pienemmillä. Siistiä jälkeä ainakin saan aikaiseksi kuin jos lähtisin muuttelemaan kesken kaiken.

Olen jo saanut kaksi eri villasukkatilausta, ja olen ihan innoissani. Pitäisi vain tuo Boros-huivi saada aikaiseksi. Kävin jo ostamassa kangasväriäkin (Déco Textil), katsotaan mitä siitä tulee. Ei nimittäin ollut saatavilla peruspunaista, joten mennään viininpunaisella. Onneksi se ei ole niin tarkkaa. Kunhan vain nyt saisin sen toisen puolen huivista tikattua suoraa ommelta. Vähän päälle metri on jo mennyt, joten pian ollaan voiton puolella.

Ja jotenkin tuo sahalaitalapun neulominen tuottaa ongelmia: ihan kuin lanka ei soljuisi kunnolla, vaan silmukoita pitää siirtää puikolla työntämällä neulosta eteenpäin. Teenkö liian tiukkaa käsialaa puoli milliä isommilla puikoilla kun en osaa vai onko vika langassa (Novitan Floricaa) vai ihan jossain muualla mitä en tule ajatelleeksi? Mallinkin seuraaminen tuntuu hankalalta, kun pitää olla siirtelemässä ja sitten unohtaa missä oli menossa ja… Ja. Ei kivaa. Otetaan nätit sukat esittelyyn niin suu kääntynee hymyyn. Tulee nimittäin olemaan sen verran kiireinen loppuviikko, että seuraavaa kirjoittelua saatte mahdollisesti lukea vasta viikon päästä.

Saimaa
(Saimaa in Ravelry


Mitä: Perussukat naiselle/oma ohje
Miten:
Sukkapuikko 3 mm
Mistä:
sininen Maija ja vihreä Smart Superwash
Menekki: Maija 110 gr  ja Smart Superwash 30 gr
Miten pitkään: 4 viikkoa

Pikkusisko pyysi, että tekisin hänelle samanväriset sukat kuin mitä mummi oli hänelle aikoinaan neulonut. Mummin sukissa oli pelkkää raitaa, joten olihan miun omia versioitani sitten pakko koristella pikkusilmukoilla, ja kokonaisuudesta tulee mieleen Saimaa ja sen vesistöt. Näitä varten jouduin etsimään oikean sävyisiä lankoja, jotka löytyivät vihdoin ja viimein Lappeenrannan Pyöröpuikko-lankakaupasta. Ihana paikka, kannattaa käydä katsomassa (se on oikea lankamaanikon taivas)

Langoista muutama sananen:
Molemmat ovat kotoisin Norjasta. Sinisenvärinen Maija on konepestävää, 85 % villaa ja 15 % polyamidia. Vähän villaisempaa kuin Seiskaveli (75 % villaa ja loput polyamidia), mutta koostumukseltaan jotenkin karheampaa. Ohuempaahan tuo tuntui olevan myös, toivottavasti kestää käytössä.
Omenanvihreä Smart superwash on taas sataprosenttista villaa, joten se tuntui aivan ihanalta neulottavalta.

Saimaa – ohje:

Varren pituus: 15 cm
Päkiän ympärys:
22 cm
Jalan pituus:
26 cm

1) Luo 64 silmukkaa (16 s/puikko) ja neulo 2 oikein 2 nurin-joustinneuletta varteen.
2) Neulo sinistä 25 cm, vihreää 10 kerrosta, sinistä viisi kerrosta ja vihreää 10, kunnes varressa on kolme vihreää raitaa. Neulo sen jälkeen vielä 10 kerrosta sinistä.
3) Neulo kantalappu sinisellä (30 kerrosta) ja nosta 17 silmukkaa kummaltakin puolelta. Tee ennen kiilakavennusta 1 välikerros, jolla saat yhden puikon irti työstä.
4) Kiilakavennuskerroksia on 7. Jokaisen kavennuskerroksen väliin tulee yksi välikerros.
5) Neulo suoraa 60 kerrosta niin, että joka 5. ja 10:s kerros jalkapöydän päälle tulee joka 4:s silmukka vihreällä. Joka 10:s kerros vihreät silmukat alkavat puikon toisesta silmukasta.
6) Kärkikavennuksessa kavennuskerroksia on 7, joiden väliin tulee 6 välikerrosta. Kärkikavennustyylini on sädekavennnus, jossa jokaiselta puikolta katoaa kaksi silmukkaa. (Puikolla on 20 silmukkaa: Kavennetaan silmukat nro 9 ja 10 yhteen sekä 19 ja 20. Välikerros, ja sitten seuraavalla kavennuskerroksella kavennetaan silmukat nro 8 ja 9 sekä 18 ja 19, jne.)
7) Katkaise lanka, vedä tiukaksi sukan sisälle ja päättele hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)