torstai 23. huhtikuuta 2020

Mielenterveyden puolesta 10.10.

Lokakuun kymmenes edustaa kansainvälistä mielenterveyden päivää. Sen tarkoituksena on tuoda tietoisuuteen arjen tapoja pitää huolta mielenterveydestä, poistaa leimoja ja ennakkoluuloja, tuuletella pölyyntyneitä käsityksiä ja muistuttaa meitä jokaista itsestämme ja itsemme huolehtimisesta.


10.10. tuubihuivi
(10.10. tuubihuivi in Ravelry)

Mikä: Kuvioneuletuubihuivi
Ohje: Tuubihuivi / Kardemumman Talo
Puikot: 5 mm pitkät puikot
Lanka: Novita Oodi, vihreä värikirjo, neulottu kaksinkertaisen
Kulutus: 180 gr
Aikaa kului: 4 pvää

Olen ollut mukana Savonlinnan Kriisikeskuksen järjestämässä Yeesi-toiminnassa. Sen myötä olen oppinut paljon asioita itsestäni, itsetutkiskelusta, mielen hyvinvoinnin tärkeydestä sekä ilon merkityksestä arjessa. Olen myös oppinut kuinka stereotyyppisiä, rasistisia ja kohtuuttoman julmia asenteita ihmisillä on kun mielenterveydestä aletaan keskustelemaan vakavasti.

Sen sijaan, että puhuttaisiin hyvinvoinnista, puhutaan sairaudesta ja pelosta niitä kohtaan, joilla "kaikki ei ole okei". Aivan kuin ongelmien upottaminen alkoholin nauttimiseen joka viikonloppu olisi sitten oikea ratkaisu, vain koska suuri osa yhteiskuntamme kansalaisista ratkaisee sillä asiat. Tai tunteiden ymmärtämisen ja niiden käsittelyn sijaan harhautetaan itseämme syömällä roskaruokaa ja herkkuja aina kun elämä potkii. Tavalla tai toisella tukahdutetaan tunteet tekemällä töitä niin ettei  "ehdi" ajatella omia asioita tai sitä, mistä saisi iloa sen hetkiseen ahdistukseen ja tuskaan.

Kyllä minä sen käyttäytymismallin tajuan ja empatisoin isosti, jopa niin paljon että toteutan sitä itsekin. Mutta meidän pitäisi myös nähdä vaivaa pitääksemme itsemme, olemuksemme, minuutemme ja ennen kaikkea mielemme kunnossa.

Kaikkihan me kuitenkin haluamme elää onnellisina, eikö vain?


Tämän vihreän huivin tein kaksinkertaisena Novita Oodista mielenterveyden tempausta varten. Sinne oli tarkoitus pukeutua mahdollisimman paljon vihreään, mutta en omista juurikaan kyseistä väriä olevia vaatekappaleita. Neulojaltahan nopean huivin tekeminen sujuu muutamassa tunnissa, ja niin syntyi tämä huivi. Etenkin nyt kriisiaikana sen mukanaan tuomat muistutukset ovat kultaakin kalliimpia.

Haluaisin vielä loppuun laittaa Savonlinnan Kriisikeskuksen blogiin kirjoittamani tekstin. Sitä ei ole pakko lukea, mutta jos niin teet saat sydämelliset kiitokseni.

Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne <3

-Ricchan-


Mieli ja sen terveys


Vähän turhan usein nuo sanat mielletään mielen sairauksiin, jossain kaukana suljettujen ovien takana tapahtuviin hoitoihin, joita tehdään ”niille epävakaille” ja ”sairaille”.

On suuri surku, ettei kulttuurissamme tunneta vielä riittävän laajasti millainen terve mieli on ja miten sen tuoma tyyneys sekä rauha muuttaisivat nykyistä arkielämäämme huomattavan radikaalisti. Olemme niin turtuneita stressiin, jatkuviin vaatimuksiin, aikapulaan ja tekemään mahdollisimman monta asiaa yhtä aikaa. Tehdessämme töitämme ajattelemme jo seuraavaa tulevaa tehtävää. Nykyinen on saatava käsistä pois, on oltava tehokkaita, nopeita, aikaansaavia. Nipistämme lisäminuutteja unesta, hotkimme ruoan, jotta voimme tehdä lisää työtä, pikasuukotamme rakkaamme ovesta ulos pitkän halauksen sijaan.
Yksinkertaisesti hoputamme itsemme näännyksiin.
Ja ennemmin tai myöhemmin tästä seuraa pysähdys. Ei mikään lempeä, hiljaa jarruteltu, vähä kerrassaan vauhdin pudottaminen, vaan umpirehellinen törmääminen siihen oman jaksamisen muuriin. Se muuri ei anna periksi.

Mikä saa meidät ajamaan itsemme uuvuksiin? Syitä lienee niin monta kuin on ihmisiäkin, mutta pääasiassa tavoittelemme jotain. Hyviä arvosanoja, parempaa työpaikkaa, jonkun ihailemamme henkilön huomiota, arvostamamme ihmisen hyväksyntää. Haluamme toteuttaa unelmiamme, ja sen eteen olemme valmiit uhraamaan lähes mitä vain – jopa oman mielenterveytemme, jaksamisemme. Katse suunnattuna tulevaisuuteen unohdamme tämän hetken, jätämme näkemättä itsemme juuri sillä hetkellä.

Haluaisin muistuttaa sinua, että muistathan pysähtyä välillä. Muistathan, että vaikka maailma vaatisi miten paljon, on sinulla ja jokaisella lupa vain katsella tätä nykyistä hetkeä. Jokaisella on velvollisuus itseään kohtaan pysähtyä muutamaksi minuutiksi vain tunnustelemaan omaa oloa ja hengittämään. Yksinkertaisesti olemaan läsnä oman itsensä kanssa.
Tein sitä kuukauden verran ja koin voivani todella paljon paremmin. Maailma ei tuntunut enää niin kiireiseltä tai ahdistavalta, kunhan vain muistin ottaa vartin elämästäni itseäni varten.

Ajatukset selkenivät, mielen valtoimenaan kuohuvat tunteet sekä mieliteot tyyntyivät vaahtopäistä hiljaa virtaavaksi joeksi. Mutta maailma on liian vahva ja mukaansa tempaava. Täytin taas tyhjän tilan kalenteristani lupautumalla hommaan jos toiseenkin ja lopulta uhrasin nuo minuutit voidakseni tehdä asioita muiden vuoksi, muita varten. Nyt, parin viikon jälkeen se sama kiireisen elämän ahdistus on alkanut hiipiä takaisin. Enkä oikeastaan edes kunnolla muista, mille uhrasin oman aikani. Minkä takia luovuin omasta hyvinvoinnistani?

Onneksi minua muistutettiin. Minulle kerrottiin, miten oleellista oman jaksamisen kannalta olisi olla itsensä kanssa hetken aikaa ilman muun maailman hyörinää. Kaikkien tulisi voida olla hyvä olla omissa nahoissaan. Pysähtyä hetkeksi ja arvostaa itseämme sellaisina kuin olemme. Hengittää ja rauhoittua. Tai sitten vain tanssia ilman että kukaan näkee, sillä se jos mikä heivaa kaikki murheet mäkeen kerrasta.
Nyt on minun vuoroni muistuttaa sinua.
Maailman kuohut tuntuvat vähemmän kuormittavilta kun mielemme on tyyni.

Platonin Faidros-dialogista lainaten: ”Cito rumpes arcum, semper si tensum habueris” eli vapaasti suomennettuna ”nopeasti rikot jousen jos pidät sitä aina jännityksessä”.

Ota siis itsellesi aikaa ja ole vain. Ihan luvan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)